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OSHA ISSUES COVID-19 
GUIDANCE ON CLOTH FACE 
COVERINGS, SURGICAL MASKS 
AND RESPIRATORS
 

Since the beginning of the pandemic, employers have struggled to understand 
OSHA’s position on cloth face coverings and surgical masks, whether OSHA 
requires or recommends their use, and whether these items constitute 
personal protective equipment (PPE). While this may seem trivial, employers 
want to know what their compliance obligations are. If these items constitute 
necessary PPE, under 29 CFR 1910.132, certain compliance obligations are 
triggered concerning the employer’s responsibility for training, use and care of 
the equipment. On June 10, 2020, OSHA issued COVID-19 Frequently Asked 
Questions (FAQs) and responses concerning cloth face covering, surgical masks 
and respirators. Some, but not all, questions are answered.

FAQ 1 discusses the key differences between cloth face coverings, surgical 
masks and respirators.

Cloth face coverings. Cloth face coverings, which may be homemade or 
commercially produced, are not considered PPE by OSHA. They do not protect 
employees from airborne infectious agents due to loose fit and lack of seal or 
inadequate filtration. Therefore, employers who require employees to wear 
them are not required to comply with 29 CFR 1910.132. Cloth face coverings 
are not an adequate substitute for surgical masks or respirators when the 
employer recommends or requires that surgical masks or respirators be worn. 
They may be disposable or reusable with proper washing.

FAQ 2 asks whether employers are required to provide cloth face coverings to 
employees, and the answer is no. However, the answer also states that 
employers may choose to require cloth face coverings as part of a control plan 
designed to reduce hazards.

The response to FAQ 3 states that OSHA recommends that employers 
encourage employees to wear cloth face coverings at work as a means of 
source control, in other words, preventing an infected person from 
inadvertently spreading the virus. The response further states that employers 
have the discretion to determine whether to allow employees to wear cloth 
face coverings, and that wearing them may sometimes create a hazard, such as,
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for example, if an employee wears a face covering that contains the virus or has
some workplace chemical on it.

The response to FAQ 4 states that even if employees wear cloth face coverings, 
employers should still enforce social distancing requirements.

Surgical masks. The response to FAQ 1 seems to give employers some control 
in determining the purpose for which the employer requires surgical masks to 
be worn. It states initially that surgical masks “are” used to protect workers 
against splashes and sprays (i.e., droplets) containing potentially infectious 
materials. CDC guidance states that one way of transmitting the virus is from 
respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes or 
talks. While the OSHA guidance does not reference this CDC guidance and is 
not clear, it is likely that these are the kinds of droplets OSHA is referring to in 
its guidance.

The response to FAQ 1 also states that in that capacity, surgical masks are 
considered PPE. In a footnote to the response to FAQ 1, however, OSHA states 
that if surgical masks are used only for source control and not to protect 
workers from splashes and sprays, they are not considered PPE. The footnote 
then states that the general duty clause requires employers to provide 
workplaces free of recognized hazards likely to result in death or serious harm, 
and that choosing to ensure the use of surgical masks may be considered a 
feasible means of source control under the general duty clause. This footnote 
suggests that even though the guidance states up front that surgical masks are 
PPE when used to protect the wearer from splashes and sprays, it is up to the 
employer to determine the purpose of surgical mask use. If they are used to 
protect the wearer, they are PPE. However, if the employer determines that 
they are used only to protect others from being infected by the wearer, they 
are not PPE, but rather, an administrative source control.

The guidance states that surgical masks will not protect the wearer against 
airborne transmissible infectious agents due to loose fit and lack of seal or 
inadequate filtration.

Filtering Face-piece Respirators. The guidance states that respirators are used 
to protect workers from inhaling small particles, including airborne 
transmissible or aerosolized infectious agents. When respirators are necessary 
to protect the worker, the employer must comply with 29 CFR 1910.134, the 
respiratory protection standard. When filtering face-piece respirators are 
provided by the employer but use is voluntary, employees must be provided 
with the information found in Appendix D of the respiratory protection 
standard, but there are no other compliance obligations, such as a medical 
evaluation. This is not a new requirement and has been a part of the standard 
for many years.



Armstrong Teasdale attorneys are actively monitoring and providing updates 
regarding the impact of COVID-19. For additional information, visit Armstrong 
Teasdale’s COVID-19 Resource Center.
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